DEZBATERE ONLINE ”ASISTENȚA EXTRAJUDICIARĂ”

Baroul Iasi vă invită să participați la dezbaterea online Asistența extrajudiciară – formă de ajutor public judiciar. Dezbaterea va avea loc miercuri, 4 noiembrie 2020, între orele 12.00 – 13.40, pe platforma Zoom a Baroului de avocați Iași, cu participarea dlui av. Tudor Duca, Decanul Baroului Iași, a dlui Marius Brănici, Coordonatorul Serviciului de asistență judiciară al Baroului Iași, a dnei av. Ana Maria Drăgan, av. în cadrul Serviciului de asistență judiciară al Baroului Iași și a dnei Roxana Prisacariu, lector dr. în domeniul drepturilor omului.

Dezbaterea se adresează îndeosebi avocaților înscriși și celor care urmează să se înscrie în Registrul de asistență judiciară al Baroului Iași. Nu se percepe taxă de participare. Pentru a primi ID-ul de participare, vă rugam, trimiteți un e-mail cu subiectul „Dezbatere Asistență extrajudiciară” pe adresa rprisacariu@ircc.ro până la data de  3 noiembrie 2020.

In cauzele penale, instituția avocatului din oficiu este bine cunoscută, iar accesul la servicii avocațiale (decontate din fondurile Ministerului Justiției) este reglementat pentru toate fazele procesuale, mai ales pentru suspect și inculpat.

Din 2008, Ordonanța de urgență 51 reglementează asistența prin avocat în cadrul procedurilor civile judiciare sau extrajudiciare, ca una din formele ajutorului public judiciar. Cu toate acestea, doar asistență judiciară în cadrul unor procese aflate deja pe rolul instanțelor de judecată pare să fie o procedură relativ accesibilă justițiabililor cu venituri limitate. Insă cum pot accede aceste persoane la serviciile avocațiale în vederea inițierii unui proces civil sau pentru prevenirea unuia?

 

Dezbaterea urmărește să exploreze împreună cu avocații interesați serviciile avocațiale ce pot forma obiectul asistenței extrajudiciare ca formă a ajutorului public judiciar în materie civilă, precum și aspectele procedurale specifice care să faciliteze accesul efectiv la justiție al persoanelor cu venituri limitate.